- 9 Nisan 2021
- Yayınlayan: Erkan Sarıkaya
- Kategori: AGILE
Ürün Sahibi (PO) etraftan, paydaşlardan topladığı fikirlerle, bazı kullanım trend raporlarına bakarak, değerli Kullanıcı hikayelerini oluşturmuştu. Bakınız;
Ürün Sahibi gördüğünüz gibi değerli görmediği, ortak ürün vizyonu, hedefine uymayan bazı fikirleri çoktan eledi bile, çöpe attı, vakit kaybetmedi.
Nasıl yani? Hikaye şu;
… İş birimi, örneğin bir satış temsilcisi önemli gördüğü talebini PO’ya iletir. Çünkü bu sayede önemli bir anlaşma yapılacaktır. Ürün Sahibi konuyu anlar ama Ürün Birikim Listesi’nde (PBL) uzun vadede getirisi yüksek, daha değerli işleri vardır. İş birimi hemen telefona sarılır ve yöneticiyi arar. Ya da gerek yok aramaya, bir mail atar ve PO’nun önceliğini değiştirmesini ister. Durumu yöneticiye eskale etmiştir.
Lider olarak ne yaparsın? (2 dk düşün…)
- PO ya iş biriminin talebini yine de yapması için baskı kurarım
- Olmadı güçlü olmak için takımla konuşur yine baskı kurarım
- Diğer paydaşlarla öncelik konusunda ikna etmek için yine baskı kurarım
- Ya da …
…
…
Kısa vade zararı olacağını bilsem de uzun vade kazançlar için PO’nun kararlarına saygı duyar, onu ve ekibi dış baskılardan korurum.
Bakınız Anzeneering;
PSYCHOLOGICAL SAFETY & ANZENEERING
Ürün Sahibi – yine adı üstünde 😉 – tüm paydaşları, talep sahiplerini, yöneticileri, CEO’yu, takımdaki arkadaşlarını, son kullanıcıyı, yani iç/dış müşterilerini dinler ama SON NİHAİ KARARI kendi verir. Organizasyonun, takımın ve yaşayan kültürün PO’nun kararlarına saygısı olmalıdır. Tersi de yine doğru. PO herkes tarafından kararlarına saygı duyalabilecek ürüne vizyon ve değer katabilecek kişilerden belirlenir.
SpaceX ‘in fırlattığı roketlerde son saniye GO/NOT GO kararını veren kişi gibi. Her şey hazır, tüm dünyada canlı yayın var. Zaten 2 kere de ertelenmiş.
Her şey 10 kere kontrol edilmiş, 3 tane yedek motor da her ihtimale karşı hazırdı. Tüm kameralar 15 açıdan çekime başladı, milyonlar izliyor…
“3-2-1…”
FIRLATMA İPTAL edildi. Ürün sahibi kararı vermiştir. Bitti. Nokta.
Sprint çıktılarının devreye alınmasına, iptal edilmesine karar verdiği gibi.
… Ve PO elinde değerli işlerin sıralandığı Kullanıcı Hikayeleri ile “Olgunlaştırma” (Refinement) toplantısında belirmiştir.
En az %60-65 olgun işlerin sebebi ve ne yapılacağı çevik takım tarafından anlaşıldıktan sonra “Nasıl” sorusuna cevap aranır. Deney (SPIKE) fırsatları değerlendirilir. Hikaye Puanı (SP), T-Shirt Sizing, CFP gibi büyüklük verme pratikleri kullanılarak tahminlemeler yapıldıktan sonra efora göre “DEĞER” tekrar değerlendirilir. Astarı yüzünden pahalı gelmediyse nur topu gibi, tertemiz bir iş maddemiz oldu.
Hayırlı uğurlu olsun.
Artık Sprint’e sığar mı sığmaz mı orası baya bir kolaylaştı.
Ref: https://www.van-rooden.nl/blog/2016/03/10/product-backlog-refinement-explained-33/
Enterprise Agile Coach
Erkan Sarıkaya