REFINEMENT -1- Fikir’den Kullanıcı Hikayesine

Product Owner (PO) yani adı üstünde Ürün Sahipliği kritik bir sorumluluk. Sahiplenen kişi ne yapar, ona çok iyi bakar. Geleceğini düşünür, parlatır, temiz tutar.

2 önemli sorumluluğu vardır; 1- Önceliklendirme, 2-Değeri yükseltme, optimize etme.

Ürün Birikim Listesi yani Backlog PO’nun çocuğu gibidir… Bakar, oynar, ilgilenir, bakar bir daha bakar… 😉

Planlamada backlog maddelerini (PBI) konuşmadan önce onların tertemiz, net, anlaşılır olması için hummalı bir çalışma içindedir. Bakınız;

SPRINT/Iterasyon Planlama

Çünkü birazdan Planlama toplantısı başlar, ekip bir sürü sorgulama yapar, işi anlar ve değere karşılık maliyet tahminlemesi yapar, işin Sprint/Iterasyon’a sığıp sığmamasına karar verir.

PO’nun masaya getirdiği kullanıcı hikayeleri (User Story), beklentilerle birlikte ne kadar olgun, net iletilirse(INVEST & SMART), toplantı o kadar verimli geçecektir.

Sahi ort. her bir backlog maddesi için siz takımca ne kadar zaman harcıyorsunuz?

Eyvah toplantı başladı ve daha 1. maddede yarım saat geçti ve hala hararetli tartışma devam ediyor.. Ops… Bekleyen daha 12 maddemiz vardı. 😉

TIMEBOX

Scrum ‘da TIMEBOX kavramı bunu yönetmek için ortaya atılmış bir kavram. Belli bir zaman kutusu içine ne kadar değerli bir şey sığdırabilirsin ey insan. Çünkü insan hayatında “Zaman”‘dan daha kıymetli bir şey henüz bulunmadı.

O yüzden başkasının zamanını çalmaktan çok korkarım.

2 saat geçti ve daha “bi de bunlar var” gibi bir an ile karşılaştığınızda ne yapıyorsunuz?

Tamam mı? Devam mı?

Net Cevap : (Zor ama) Durun ve Yapmayın! (Yine bir öğrenme anı geldi.)

Beklenen TIMEBOX da önemli konuları bitiremediniz. Kabul edin, düştünüz! Ayıp değil bu.

Peki neden? ve bu konuda ne yapabiliriz? İşte Retro gelir. Hayır, hayır 2 hafta sonraki Retro’yu bekleme. İster sıcağı sıcağına o anda konuşun, ister yarın daily’de olur.. çok soğutmadan.

Her şeyi de Retro’ya adreslemeyin!

Kolay durumlarda değil, zor anlarda “Çeviklik” zaten olayımız. Her konuda “çevik” olmamız lazım. Dene, yanıl hata yap diyoruz.

Düşerken, yanılırken bile çevik düşmemiz lazım. Çok acıtmasın.

Kaygan Zeminlerde Düşmeyi Önleme Yolları - ISG Nedir ?

O yüzden ilk konu hep “Çevik Zihniyet”‘e sahip olmaya geliyor.

Dikkat! Kaygan Zemin!

Konular uzuyor, planlamalar saatler sürüyor, daily’ler 15 dakikayı geçiyor, toplantılar gereksiz birbirini kovalıyorsa dikkat kaygan zemin! Her an düşebilirsin!

Bu HAZIRLIK ve OLGUNLAŞTIRMA yapılmadığının bir işareti olabilir, yani, kesin gibi 😉

Ürün Sahibi (PO), planlamaya gelirken çocuğu gibi baktığı maddeler için Kullanıcı Hikayelerini çocuğuna en güzel elbiselerini giydirir gibi yakışanı giydirir.

Ekibin anlayıp, bir Sprint içinde çalışabileceği kadar bir büyüklük başlamak için yeterlidir. %60-%70 öyle hazır gelir… (coarse-grained (iri taneli) PBI)

Güzel giydirilmiş Backlog maddelerine bakan ekibin kalbi yumuşar, yüzler güler, en saf duygularla NASIL bir gezintiye çıkılacağını ve bu çocukları nasıl memnun edeceğini düşünmeye dalar. Sonunda o elbise en değerli hale gelir. Başka çocuklar da giyer…

PO ‘nun bu backlog maddelerini olgunlaştırma, temizleme, iri taneli hale getirme çalışmalarına “Refinement” diyoruz. Bunun için Planlama öncesi “Refinement” toplantıları yapılarak doğru kişilerle bu süreç tamamlanır.

Bu sürecin ilk kısmı Fikir’den Backlog’a (PBI) bir Kullanıcı Hikayesi oluşumuna göz atmak isterseniz aşağıdaki akış size yardımcı olabilir.

Bu Refinement adımının 1.aşaması, biraz düşünün, devamı sonra …

(IDEA to User Story Flow Chart)

Ref:  https://www.van-rooden.nl/blog/2016/02/24/product-backlog-refinement-explained-13/

 

Enterprise Agile Coach

Erkan Sarıkaya



Bir yanıt yazın